Yerine kayyum atanan Hatice Çevik tüm suçlamalardan beraat etti.
İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak kayyum atanan Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, yargılandığı belgeden beraat etti.
Yerel seçimlerde yüzde 59,36 oyla seçilen HDP’li Hatice Çevik, 15 Kasım 2019’da “örgüte üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. Bir gün sonra Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş belediyeye kayyum olarak atandı. Çevik tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Çevik hakkında Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ocak 2020’de iddianame hazırlandı. “Terör örgütüne üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla hazırlanan iddianamede Çevik’in 20 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianame içeriğinde Çevik’in medya kuruluşlarına verdiği ifadeler delil olarak gösterildi. Çevik’in İçişleri Bakanlığı kararıyla 22 Kasım 2016’da kapatılan Mezopotamya’da Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) ile bağlantılı hareket ettiği iddia edildi.
İddianamede, 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrasında Suruç Belediyesi, birimleri ve bağlı şirketlerine alınan kişilerin tespitine yönelik yürütülen soruşturmada, “terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak” tezleriyle işlem yapıldığı, gözaltına alınan 11 kişinin “değer ailesi” olduğu iddia edildi. Çevik’in Ağustos 2019’da Mardin ve Diyarbakır’da düzenlenen kayyum eylemlerine katılması, açlık grevlerine verdiği destek ve “Savaş yıkımdır, acıdır, gözyaşıdır ve kimseye faydası yoktur” sözleri suç olarak değerlendirildi.
İddianame, Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Çevik, davanın 23 Haziran 2020’de görülen ikinci duruşmasında tahliye oldu. Yargılamalar sonucunda Çevik, 13 Haziran 2023’te görülen 13’üncü duruşmada tüm suçlamalardan beraat etti.
MA’nın haberine göre Açıklanan gerekçeli kararda, isnat edilen kusurun Çevik’e ait olduğunun sabit olmadığı, Çevik’e atfedilen kusurun unsurlarının oluşmadığı belirtildi. Belgenin savcısı kararı temyiz etti. Gerekçeli kararın açıklanmasıyla birlikte Çevik’in avukatları İsmail Bülbül ve Ahmet Ceylan, kararı önümüzdeki günlerde İdare Mahkemesi’ne bildireceklerini belirterek, Çevik’in görevine iade edilmesini talep etti.
HATİCE ÇEVİK: ENJEKSİYON SİYASİ KİŞİLERLE HAZIRLANDI
Kararı maliyetli bulan Çevik, iddianamenin siyasi saiklerle hazırlandığını belirterek, “Kayyum atanması en başından hukuka aykırıydı. Sadece Suruç’a değil bütün belediyelere ataması hukuksuzdu. Siyasi bir kararla birçok belediyemize kayyum atandı. Baştan sona haramdı. 15 Kasım 2019’da Suruç’a halkın iradesiyle kayyum atandı. Halkın yüzde 59 oyunu alan bir kişinin yerine kayyum atamak, halkın iradesine karşı kayyum atamak olur. Kayyum atandıktan sonra tutuklandım ve 7 aydan fazla cezaevinde kaldım. Şimdi beraatla sonuçlandı. Savcı beraat kararına itiraz etti. İtiraz nedeniyle belge şu anda İstinaf’ta. Hukuksuzluğun sonucunu bekleyip göreceğiz.”
HDP kapatma davasında siyaset yasağı isteyen siyasetçiler arasında yer aldığını belirten Çevik, şöyle devam etti: “Şu anda siyasi yasak yok. İşe dönmem için bir engel yok. Suruç’un farklı bir yönü var. Benim yerime atanan (mevcut kayyum İbrahim Güneş) kayyumun (Kenan Aktaş) yerine kayyum atandı. İki kayyum Suruç’a hizmet etmedi. Hizmetlerimizi engellediler. Amaçları halka hizmet olmamalı, Suruç gelişmemeli. Kayyum, halkın cezasıdır.” (HABER MERKEZİ)