Sarsıntıyı da dinlemediler! Fiyatlar 14 bin TL’ye çıktı
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Yurdun dört bir yanından yardım sever vatandaşlar hem arama kurtarma çalışmaları hem de afet sonrası barınma ihtiyaçlarının karşılanması için seferber oldu. Maalesef her krizde ortaya çıkan fırsatçılar yine iş başındaydı. Deprem bölgesinin acil ihtiyacı olan seyyar tuvalet, kuvöz, konteyner, çadır, yatak gibi işlerin temini zorlaşırken fiyatlar ikiye katlandı.
5 bin 500 TL’lik MOBİL TUVALET 14 bin TL oldu!
Deprem bölgesi için portatif tuvalet, kuvöz, konteyner, çadır, yatak gibi ürünleri temin etmeye çalışan vatandaşlar fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalıyor. Elde edilen bilgilere göre; Örneğin bir şirket geçen hafta 5 bin 500 TL’ye sattığı portatif tuvalet için yeni siparişlerinden 14 bin TL talep ediyor. Kuluçka makinesi fiyatlarına bir gün ortasında yüzde 30’a varan zam yapıldı.
TEDARİK SÜRELERİ UZUN UZUN
Fiyatlardaki yüksek artışların yanı sıra siparişlerin teslimatı için uzun bekleme süreleri veriliyor. Deprem felaketi yaşanmasaydı ayakta kalacak olan birçok eser, kalitesine veya kalitesizliğine bakmaksızın fahiş fiyatlara hayırseverlere satılıyor.
Gerekli çalışmaların bir an önce afetzedelere teslim edilmesi için fahiş bedeller ödemeye razı olan vatandaşlar, fırsatçılık yapan firmalar hakkında kabahat duyurusu yapmaya hazırlanıyor.
85 MİLYON TL TAMAMLANDI
Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından deprem felaketinin ardından acil ihtiyaç malzemeleri için fahiş fiyatlara zam yaptığı tespit edilen iş yerlerine ceza verdi. Bu kapsamda 353 firmaya toplam 84 milyon 975 bin 532 TL idari para cezası verildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Ülkemizde meydana gelen deprem sonrası acil ihtiyaç malzemeleri (ısıtıcı, hazır gıda kolisi, battaniye, yağmurluk, hijyen seti, kadın ve yaşlılar için hijyen bezi, uyku tulumu, mama, powerbank, kışlık bot) ve mont, eşarp, bere, eldiven vb.) tuvalet kağıdındaki fahiş fiyat artışına ilişkin tezler) Bakanlığımızca incelenmiştir.
Bu doğrultuda, tebliğe konu işlerle ilgili olarak, perakende satış noktalarında ve elektronik ticaret pazaryerlerinde ve Haksız Fiyatta bu işleri satan işyerlerine ilişkin gerek resen gerekse şikayet üzerine Bakanlığımızca denetimler yapılmıştır. Yapılan tespitler çerçevesinde gerçekleştirilen Değerlendirme Kurulu toplantısında, fahiş fiyat artışları ile toplam 353 firma suçlandı. 84.975.532,00 Türk Lirası idari para cezası verilmesine karar verildi.”