BOJ faiz artırımını değerlendirirken Asya piyasaları düştü
Asya borsaları bugün düşüş yaşarken, ABD doları küresel faiz oranı kararlarını etkileyebilecek ABD enflasyon raporu beklentisiyle kırılganlık gösterdi. Japon Yeni, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yıllık ücret görüşmelerinden beklenen büyük maaş artışları nedeniyle negatif faiz oranlarından uzaklaşabileceği yönündeki haberlerle güçlendi.
Güncellenen ekonomik veriler, Japonya’nın Aralık çeyreğinde resesyondan kaçındığını ve büyümenin yıllık %0,4’e ayarlandığını ortaya koydu. Bu arada, Şubat ayı için açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık enflasyon oranını %3,1’de tutması, çekirdek enflasyonun ise yıllık oranı 2021 başından bu yana en düşük seviye olan %3,7’ye düşürmesi bekleniyor.
Çekirdek enflasyonda beklenen yavaşlama, son iki yılın en yüksek işsizlik oranı olan %3,9’a işaret eden son ABD istihdam raporu ile uyumludur. Goldman Sachs analistleri, Federal Rezerv’in bu yıl federal fon oranını, potansiyel olarak Mayıs ayından itibaren başlamak üzere 100 baz puan düşüreceğini tahmin ediyor. Ayrıca gelişmiş piyasalardaki merkez bankalarının önümüzdeki 12 ay içinde politika faizlerini ortalama 128 baz puan, gelişmekte olan piyasa merkez bankalarının ise ortalama 190 baz puan düşüreceğini tahmin ediyorlar.
Piyasa vadeli işlemleri Fed’in Mayıs ayında faiz indirimine gitme olasılığının %30, Haziran ayında ise %70 olduğunu gösteriyor. Hafta sonu, Çin enflasyon verileri Şubat ayında %0,7’ye yükseldiğini gösterdi, ancak üretici fiyatları deflasyonla karşı karşıya kalmaya devam etti. Pekin emlak piyasasını destekleme sözü verdi, ancak ayrıntılar yetersiz kaldı.
Hisse senedi piyasaları faiz oranlarının düşeceğine dair umutlarla desteklenirken, Japonya dışındaki MSCI Asya-Pasifik Endeksi geçtiğimiz Cuma günü sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %0,1 oranında hafif bir düşüş yaşadı. Japonya’nın Nikkei endeksi bir önceki hafta gördüğü rekor seviyelerin ardından %2,3 düşerken, Çin’in mavi çipleri %0,2’lik mütevazı bir artış kaydetti.
Vadeli işlem piyasalarında, S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri, Nvidia (NASDAQ:NVDA) hisselerindeki %5,6’lık düşüşün etkisiyle geçtiğimiz Cuma günü yaşanan kâr alımlarının ardından düşüş gösterdi. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,4 azaldı ve FTSE vadeli işlemleri %0,2 düştü. ABD Hazine tahvilleri, 10 yıllık getirilerin bir ayın en düşük seviyesine ulaşması ve BOJ’un negatif faiz politikasını bu ay sona erdireceği spekülasyonu nedeniyle doların özellikle yen karşısında zayıflamasıyla yükseldi.
Altın fiyatları dolar ve tahvil getirilerindeki düşüşten faydalanarak geçen hafta %4,5’lik bir artışla ons başına 2.180 dolara yükseldi. Buna karşılık petrol fiyatları, Çin’in talebine ilişkin endişelerin OPEC+’nın üretim kesintilerini gölgede bırakması nedeniyle zorlandı. Brent ham petrolü varil başına 81,54 dolara düşerken, ABD ham petrolü varil başına 77,44 dolara geriledi.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.